beats by dre cheap

Sarajevska raja

Sarajevo je moj grad. Bilo i ostalo. Mnogo se promijenilo. Ali je i dalje moj grad. Sinoć šetam, prolazim kraj FIS-a, kad u jednom od kafića, malo prije Trovača, sjede trojica četvorica momaka i onako tabire neku sarajevsku priču i baš prokomentarisah "E ovo je ona nekadašnja sarajevska raja". Nisu to intelektualci, nisu to pametnjakovići, ali su oni dobroćudni čaršijaneri, puni dobrih pametnih fazona, s pričom koja ne tabiri bjelosvjetsku politiku, ali ima nešto pametno, inspirativno i zajebantsko u njoj.

Rat sam provela u Sarajevu. Bijah dijete što još ni u školu nije krenulo. Al' se sjećam svega. Sjećam se ratne muzike. Sjećam se hora "Palčići". I sjećam se Lane i Emine. Kako se i sama tako zovem, uvijek sam se sa njom poistovjećivala i željela biti kao djevojčica iz hora. Lijepa, slatka, pametna i vesela.

To su djeca Sarajeva. Iako je rat, bili smo razdragani i kreativni. Bili smo čisti, uredni i lijepi. Imali smo svoje dostojanstvo. Imali smo čehre koje su govorile mnogo više i dalje od jednostavnog dječijeg pogleda. Gledam današnju omladinu, bezidejnu, bezizražajnu, s dušom ostavljenom u podrumu neke društvene mreže, s duhom zarobljenim u vremenu polomljenih veza s iskrenom prirodom bića.

Poželjela sam sarajevsku raju. Poželjela sam iskrena dječija lica. Poželjela sam ljude kao ljude.

Zar je moguće da smo u ratu više čitali, iskrenije pjevali, više voljeli, bili duhovniji i pametniji nego u izobilju u kojem se svaki dan budimo dvadeset i više godina poslije?http://vijesti.ba/clanak/304640/henda-o-ratu-u-sarajevu-i-pjesmi-sarajevska-raja
Postoje događaji i ljudi koji nas obilježe za cijeli život. Taj rat je bio nešto najstrašnije što nam se dogodilo. Ali je isto tako u te četiri godine pokazao da imamo najbolje borce, najbolje muzičare, najbolju djecu i mladost, najkreativnije ljude i da postoji nešto neobjašnjivo moćno u tome što zovemo duh Sarajeva. I ne postoje ti stranački primitivni ublehaši koji mogu uništiti historiju Sarajeva i istinu drugačiju od one koju nam nameću i u koju nas žele ubijediti. Bila sam dijete, ali pamtim. Pamtim za cijeli život. Preživjeli smo pakao, ali smo zadržali naše dostojanstvo. A sada nam ga otimaju u miru. E ne može. Dokle god postoji ijedan iskreni čovjek sa sjećanjem o pravom Sarajevu i sarajevskom duhu, poltroni neće uništiti tu baklju koja još uvijek gori.

žena zna
http://enchante.blogger.ba
12/07/2017 12:37