beats by dre cheap

ILC

Volim pratiti MOOC-ove. Desetine sam odslusala, a na jos toliko sam prijavljena. Obicno to drze ili studenti ili doktoranti, a rijetko redovni profesori, direktori i sl.

Iznenadila sam se na kursu Kosmologije i tamne materije, da je predavac i vodja kompletnog kursa bio zamjenik direktora Kolaboracije linearnog sudaraca u Japanu, istovremeno i profesor Univerziteta u Berkeleyu, prof. Hitoshi Murayama.

To je nešto što na ovim prostorima neće zaživjeti, ma kakvi zaživjeti, neće se pojaviti kao ideja ni za 500 godina.

Nije dovoljno samo istraživati, baviti se uskim, najužim dijelom nauke i međudjelovati samo sa sebi sličnima. Izazov je prići onima koji nemaju ta (potrebna) znanja, i pokušati ih oplemeniti onim što znaš. Posao "predavača" u BiH se dvojako tretira. S jedne strane, "predavač" je vrtsa "uslužnog radnika" čija svrha je da usluži nečije dijete. Pa tako danas imamo raznorazne "predavače" s jako malo stručnosti i znanja u svemu tome. Ne sumnjam da je i to doprinijelo tom shvatanju i poimanju "predavača".

S druge strane, univerzitetski profesor je uzvišena kategorija koje jednom kad je se dočepa, samo nebo je granica. To su sveznajući nedodirljivi ljudi koji su uvijek upravu, i bilo koja druga aktivnost u životu osim rada na univerzitetu je ponižavajuća.

E pa s takvim načinom razmišljanja zato smo tu gdje jesmo. SVima je mrsko i teško i ispod neke granice vlastitog identiteta raditi nešto drugo osim uvriježenog mišljenja ruralne mase. E pa dok nam je tako, Japan će nastaviti ubrzano odlaziti od Bosne i Balkana, kao galaksije od Zemlje...

žena zna
http://enchante.blogger.ba
15/11/2017 12:15