beats by dre cheap

Oslo

Trenutno odredište: Oslo. Iako sam pretrpana obavezama i pomalo sam se umorila od putovanja, opet kada negdje dođem, uživam u novoj sredini i otkrivanju ljepota toga mjesta. Krenula sam u grad bez karte i spiska muzeja i važnih trgova za obići. Jednostavno sam se prepustila gradu i njegovim ulicama, muzici uživo, rijeci turista i suncu koje nikad ne zalazi.

Pomalo neobičan i pomalo drugačiji skandinavski grad. Prohladan u osvit ljeta, vjetrovit kao Pariz u proljeće, a opet topao i osunčan kao nijedan drugi.

Na ulicama su veliki baloni u obliku medvjeda s porukama ljubavi i optimizma (npr. Hug life). Cvijecće u velikim betonskim kružnim i polukružnim saksijama prosto mami svakog prolaznika. A veliko crveno srce poput lizalice u dvorište glavne crkve daje sliku savršenog spoja moderne umjetnosti i tradicije i religije.

I onda me neka tuga uhvati pri pomisli na Bosnu... Tako nam malo fali, a tako veliko to bude... U svemu! U ljubavi, u vođenju države, u životu... Nisam muškarac, ali volim vidjeti lijepu žensku osobu. I od toliko država, gradova i kontinenata, nigdje ljepših žena nego u Bosni. Prirodnih, iskrenih, sa sjajem u očima. A one za koje kažeš da ne znaju za sebe poslije 35te, da se opuste, udebljaju i ni na šta ne liče od trke za djecom i kutljačom, pa na to ti mogu samo reći da je zato kriv balkanac bosanac koji ne zna šta ima. Koji ne zna cijeniti, voljeti i poštovati, prvo sebe, a onda sve drugo. Jer da sebe poštuje, poštovao bi i svoju suprugu i dao joj mjesto koje zaslužuje. Bio bi ponosan što ima lijepo i njegovano žensko, a ne bi klicao od sreće što je on dasa, a ona jadnica crče radeći po kući, oko djece i još trči da mu šta dodatno zaradi.

I ne znam šta je to sitno i jeftino u balkancu, šta je to prokleto u njemu što mu tako malo ne da i od tako malo napravi tako puno da upropasti cijeli naraštaj generacija i onda se pitamo što ne može bolje, što smo nesretni, što nema ljubavi, što ljudi varaju i šta sve još se ne pitamo...

žena zna
http://enchante.blogger.ba
19/06/2018 23:56